Teacher behind internet security shield icon, cog, VPN shield icon and books about security and privacy
Klicka här för en summering av artikeln
Vad är en VPN: En kort översikt

En VPN är en tjänst som skapar en säker anslutning mellan din enhet och internet. Den gör det genom att ändra ditt riktiga IP och kryptera din internettrafik, och därmed göra det svårt för andra att spåra din onlineaktivitet eller identifiera din plats.

Dessutom gör en VPN att du kan kringgå censur och geobegränsningar genom att ansluta till servrar på olika platser, vilket ger dig åtkomst till blockerat innehåll.

Vi rekommenderar branschledande NordVPN som bästa VPN för både nybörjare och erfarna användare. Den är enkel att använda, erbjuder toppmodern kryptering, är supersnabb och kringgår begränsningar hos Netflix och andra populära streamingplattformar.

Du får reda på hur man upprättar en VPN-anslutning och vad en VPN kan göra för dig i vår kompletta artikel här nedan.

VPN-ikon som täcker IP-adresser

En VPN är som en privat tunnel som skyddar dina onlineaktiviteter och håller din känsliga data i tryggt förvar. När du använder en VPN krypteras din internetanslutning och det döljer din information från andra som kan försöka att snoka på dig eller spåra ditt onlinebeteende.

I den här artikeln får du lära dig mer om vad en VPN är, hur du använder den för att skydda dina onlineaktiviteter och hur du kringgår geobegränsningar som onlinetjänster satt upp när du använder ett virtuellt privat nätverk.

Vad är en VPN-anslutning?

VPN-anslutning

VPN står för virtuellt privat nätverk. En VPN skapar en säker tunnel mellan din enhet (t.ex. en smartphone eller laptop) och internet. Den maskerar även din identitet och onlinetrafik från din internetleverantör, statliga myndigheter och hackare.

När du använder internet utbyter din enhet konstant data med andra parter på webben. Utan att du inser det så ger du ofta andra webbplatser åtkomst till din riktiga IP-adress (vilket avslöjar din verkliga plats), webbläsarhistorik, operativsystemsinfo, enhets-ID och mycket mer.

En VPN-tjänst som NordVPN tilldelar dig en ny, anonym IP-adress och omdirigerar din internetanslutning genom en webbserver på deras nätverk, och krypterar din data.

Här är en video som vi skapat som en visuell guide:


Varför använda en VPN?

Därför behöver du en VPN-ikon

Det finns stora fördelar med att använda en VPN. Medan en del VPN-tjänster är mer säkerhets- och sekretessinriktade, så är andra allmänt användbara och kan hjälpa dig med coola tricks som att avblockera en streamingtjänsts hela internationella katalog eller komma åt rabatter på internationella shoppingsajter.

Här nedan har vi listat några av huvudfördelarna med att använda en VPN.

1. Var helt anonym online

Onlineanonymitet-ikon

Utan en VPN kan din plats och identitet enkelt spåras via din IP-adress. Din IP-adress är unik för din internetanslutning och kan avslöja din exakta plats. Det är som en digital adress som gör att webbplatser, internetleverantörer, spårningsprogram och hackare kan avgöra om du är hemma eller någon annanstans. Ditt IP kopplar även ditt onlinebeteende till dig.

En VPN döljer din IP-adress och därmed din verkliga plats. När du använder ett virtuellt privat nätverk omdirigeras din trafik genom en krypterad virtuell tunnel och dina onlineaktiviteter kan endast spåras tillbaka till IP-adressen för VPN-servern, men inte längre till dig och din riktiga IP-adress.

Pålitliga VPN-leverantörer har strikta loggfria policys, vilket betyder att de inte lagrar några register över din aktivitet eller webbläsarhistorik, så det är som om din surfning aldrig existerat.

Genom att använda en bra VPN som NordVPN säkerställer du att webbplatser, marknadsförare, streamingtjänster, myndigheter och cyberbrottslingar inte längre kan identifiera dig eller få reda på din verkliga plats. Anslut till en VPN-server på Bahamas så kommer de endast se det som att du befinner dig där.

2. Hindra företag från att spåra dig

Röd triangel med vitt utropstecken

Reklamnätverk samlar konstant information om dig genom din onlinetrafik. Du skulle chockas av att få reda på vad Facebook känner till om dig, för att inte nämna Google och Twitter. Med den här datan kan de visa skräddarsydda annonser till dig, och än viktigare att nämna – de kan fritt sälja den här informationen till tredje part.

Genom att kryptera din data med en VPN har de här nätverken det svårare att samla in information om dig. Det innebär att de dessutom har sämre inflytande över vad du ser online.

3. Skydda dig mot hackare och myndigheter

Myndighetsbyggnad med hackare på ett tak-ikon

Ett virtuellt privat nätverk förvränger din datatrafik med hjälp av starka krypteringsprotokoll, vilket gör det nästan omöjligt att få tag på och läsa din information.

Det finns flera olika parter som är intresserade av din internettrafik. Bland annat myndigheter, annonsörer och cyberbrottslingar.

Säkerheten som ett virtuellt nätverk ger gör det mycket svårare för dem att se din data. Men vi måste nämna att en VPN inte är den ultimata lösningen mot all sorts cyberbrottslighet.

Vi rekommenderar alltid att du kombinerar en VPN med en bra antivirus-lösning, så att du täcker alla fronter. En VPN kan exempelvis inte skydda din enhet mot malware från skadliga länkar.

4. Surfa säkert på offentliga nätverk

Säker webbläsare-ikon

Det kan vara riskfyllt att använda ett offentligt WiFi-nätverk, till exempel de på flygplatser, hotell eller kaféer. Andra användare på samma nätverk (exempelvis hackare och cyberbrottslingar som vi nämnt) kan enkelt avlyssna din data och personliga information.

Eftersom du inte vill att andra ska få tillgång till saker som din e-postinloggning, bilder och filer eller kreditkortsuppgifter, så är det klokt att använda en VPN-anslutning på de här nätverken.

VPN-tjänsten NordVPN är vår högst rankade leverantör, och de krypterar all din data när du använder ett offentligt WiFi-nätverk. En hackare kommer bara att kunna se krypterad data och inte se eller använda din personliga information.

5. Få säker åtkomst till ditt företagsnätverk

Säkert nätverk-ikon

Vi har märkt att allt fler företag ger folk möjligheten att arbeta hemifrån eller var de vill. I dessa fall kan en fjärråtkomst genom ett virtuellt privat nätverk vara nyttigt, då det låter anställda ansluta till ett företags interna nätverk överallt ifrån – säkert och effektivt.

Det finns många VPN-tjänster, i synnerhet tjänster för företagsanvändning. Fastän deras syfte inte är att avblockera streamingtjänster utomlands, så är de definitivt användbara för att skydda din privata och känsliga företagsinformation.

Självklart jobbar en del åt mindre företag som inte har starka cybersäkerhetsprotokoll. Men om du ansluter till ett sådant företags interna system med en VPN får du det skyddslager som behövs för att skydda den känsliga företagsdatan från skadliga parter.

6. Komma runt onlinecensur

Kom runt censur-ikon

I många länder tillämpar myndigheter tung censur på internet. Till exempel är det strikt onlinecensur i Kina och Ryssland.

Länder som implementerar tung censur blockerar åtkomsten till särskilda internettjänster och webbplatser. Exempel på appar och webbplatser som ofta förbjuds är WhatsApp, Google, Twitter, Instagram, YouTube, Skype, Spotify och Facebook.

Dessutom blockeras nyhetssidor och journalistplattformar frekvent då de ses som ett hot mot den sittande regeringen. I de här länderna har den här censuren en stor inverkan på medborgarnas yttrandefrihet.

NordVPN är en av de främsta VPN-leverantörerna som kan hjälpa dig att kringgå censur och restriktioner genom att låta dig ansluta till en server i ett annat land. När du gör det kan du surfa online som om du vore i det landet. På så sätt kan du komma in på webbplatser, tjänster och appar som annars inte är tillgängliga i ditt eget land.

7. Kringgå geografiska begränsningar

Geografiska restriktioner-ikon

Det är inte bara länder som tillämpar restriktioner på internet. En del onlinetjänster begränsar också åtkomsten för deras innehåll till särskilda regioner. Det är något som streamingtjänster som Netflix och Peacock TV gör på grund av att de har sändningsrättigheter eller licenser för specifika länder.

Om du är på semester eller flyttar till ett annat land kanske du inte kan se alla dina vanliga streams. En VPN gör att du kan ansluta till internet via deras servrar i ditt hemland, så att du ändå kan se ditt favoritprogram eller komma in på blockerade webbplatser som om du aldrig åkt iväg.

Det funkar även åt andra hållet: om du vill få åtkomst till webbplatser eller streamingtjänster från ett annat land (t.ex. för att se en annan version av Netflix) kan du göra det med ett virtuellt privat nätverk.

8. Ladda ner torrents anonymt

Nedladdnings- och inkognito-ikon

Det är olagligt att ladda ner torrents i vissa länder, och nedladdare spåras och åtalas till och med ibland.

Naturligtvis uppmuntrar vi inte dig att göra något olagligt, men vi förstår att folk vill skydda sin integritet och anonymitet online, inte bara när man surfar på nätet utan även när man laddar upp och laddar ner filer.

Du kan använda en VPN som NordVPN för att säkerställa att ingen vet vad du laddar ner. Tack vare den krypterade trafiken och omdirigerade IP-adressen hjälper NordVPN dig att ladda ner de filer du vill ha på ett anonymt sätt.

Hur fungerar VPN?

VPN-tjänster skapar en säker krypterad anslutning som även kallas för VPN-tunnel mellan din enhet och fjärrservern som du ansluter till. Det här säkerställer en trygg och säker överföring av data.

När VPN-anslutningen har upprättats kommer din data att överföras genom en krypterad VPN-tunnel på det här sättet:

Illustration över hur VPN fungerar
  1. VPN-programmet på din dator krypterar din datatrafik och skickar den till VPN-servern genom en säker anslutning.
  2. Den krypterade datan från din dator avkrypteras av det virtuella privata nätverkets server.
  3. Din data skickas sedan till internet och tar emot ett svar baserat på din förfrågning.
  4. Det här svaret krypteras på nytt av VPN-servern och skickas tillbaka till dig.
  5. VPN-programmet på din enhet avkrypterar datan så att du kan förstå och använda den.

Vilken VPN ska man välja?

Vi har redan testat dussintals virtuella privata nätverk för att hitta den bästa VPN-leverantören för dig. Här nedan ger vi dig en kort summering av våra tre främsta val.

1. NordVPN: Som helhet bästa VPN

Skärmbild av NordVPN-hemsidan med adderad logotyp i hörnet

Egenskaper:

  • Superenkel att använda
  • 5 000+ servrar i 60+ länder
  • Gedigna säkerhetsfunktioner
  • Avblockerar Netflix, Hulu, HBO Max och mer
  • Kompatibel med Windows, MacOS, Linux, iPhone, Android och mer

NordVPN är vår högst rankade VPN. I våra tester upptäckte vi att de erbjuder förstklassig säkerhet och sekretess utan att kompromissa med hastigheten. Det gör att man kan ha upp till sex samtidiga anslutningar med en enda prenumeration, och att du kan skydda upp till sex enheter och dela prenumerationen med familj och vänner.

Vi tyckte att deras appar var otroligt användarvänliga, det tog oss bara ett klick att ansluta till en server. Vi var också nöjda med att se att NordVPN tillhandahåller avancerade alternativ som dedikerade IP-adresser som bara används av dig och obfuskerade servrar som döljer faktumet att du använder en VPN. De här funktionerna gjorde det enklare för oss att kringgå geobegränsningar.

Vid sidan av det erbjuder NordVPN en gratis provperiod i form av en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, vilket innebär att du kan prova tjänsten och få en återbetalning om du inte är nöjd.

Just nu har NordVPN 56% rabatt på alla prenumerationer, så det är definitivt värt att prova dem.

NordVPN
Erbjudande Endast 3,19$ per månad för ett 2-årigt abonnemang med en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti
Från
$ 3,19
9,3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Om du är intresserad kan du läsa hela vår NordVPN-recension för att få reda på mer om alla deras många fördelar.


2. Surfshark: En prisvärd VPN-leverantör för ett obegränsat antal enheter

Skärmbild av Surfshark-julsida med erbjudande

Egenskaper:

  • Prisvänlig
  • 3 200+ servrar i 100 länder
  • Skydda ett obegränsat antal enheter med en prenumeration
  • Webbläsartillägg som blockerar annonser och malware
  • Finns på Windows, MacOS, Linux, iPhone, Android och mer

Surfshark är den näst bästa VPN-tjänsten som vi testade. Den är snabb, säker och erbjuder över 3 200 servrar i 100 länder. Detta gav oss massor av alternativ för att kringgå censur och restriktioner från streamingplattformar som Netflix, Hulu, HBO Max och mer.

Den här VPN-leverantören finns tillgänglig på alla stora enheter och den är enkel att använda. Dessutom låter Surfshark dig ansluta ett obegränsat antal enheter under en prenumeration. Vi kunde använda Surfshark på alla våra enheter och dela prenumerationen med andra utan någon extra kostnad.

Dessutom har Surfshark ett webbläsartillägg som ger massor av extra funktioner som CleanWeb. I våra tester gillade vi att det gick att surfa på internet helt annonsfritt och tillägget blockerade skadliga sajter automatiskt. Som helhet är det ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna användare.

Det bästa med tjänsten är att den är otroligt prisvärd. Du kan också testa Surfsharks gratis provperiod genom att använda deras 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Surfshark
Erbjudande Surfa säkert och anonymt för endast 2,30€ per månad
Från
$ 2,30
9,0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Ta en titt på vår Surfshark-recension för en djupdykning i den här leverantören. Vi går detaljerat in på deras sekretess- och säkerhetsfunktioner, hastighetstester och mer.

3. ExpressVPN: En VPN-tjänst med dedikerad firmware för routrar

Skärmbild av ExpressVPN-hemsida med adderad logotyp i det nedersta högra hörnet

Egenskaper:

  • 3 000+ servrar i 94 länder
  • Streama på alla enheter med MediaStreamer
  • Enkelt att installera på routrar
  • Anslut fem enheter med en prenumeration
  • Finns på Windows, MacOS, Linux, iPhone, Android och mer

Även om tjänsten är dyrare än NordVPN och Surfshark är ExpressVPN en av världens största och mest populära VPN-tjänster. De ger dig nästan allt du kan tänka dig hos en VPN-leverantör, som över 3 000 stabila servrar i 94 länder, utmärkta hastigheter och förstklassig säkerhet.

Du kan streama och använda torrents anonymt och använda den på olika enheter och operativsystem, inklusive Android, Windows, iPhone, Mac och Linux. Ett annat stort plus är att appen är tillgänglig på över 10 språk. Dessutom stack ExpressVPN ut i våra tester med deras dedikerade firmware för routrar. Det var enkelt att installera det på vår router och skydda alla våra enheter samtidigt!

För att testa ExpressVPN:s hastigheter installerade vi det på en PS5 och spelade GTA 5 online utan lagg tack vare den otroliga pingen på 5-11 ms. Det är också en av våra bästa VPN-tjänster för Minecraft.

ExpressVPN erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti så att du kan testa tjänsten innan du binder dig till den, och om du vill säga upp ExpressVPN kan du kontakta deras support via livechatt. De svarar snabbt och återbetalningen landar på ditt konto inom mindre än fem dagar.

ExpressVPN
Vårt val
Erbjudande 3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$ 6,67
8,9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

För att få reda på mer om ExpressVPN kan du ta en titt på vår djupgående ExpressVPN-recension.


Det här bör du titta efter hos en VPN-leverantör

När du letar efter den bästa VPN-tjänsten för dig finns det flera faktorer som du måste överväga. Som vilka säkerhetsfunktioner de erbjuder, om tjänsten är snabb och om de sparar några loggar. Det här tar vi i beaktning när vi utvärderar kvaliteten i ett virtuellt privat nätverk:

  • Servernätverk: Ett globalt nätverk med servrar gör att du kan surfa utan restriktioner.
  • Sekretess och säkerhet: VPN-säkerhetsfunktioner är viktiga. En VPN bör använda säkra AES-256-bitars kryptering för att skydda din data. Utöver det bör den ha funktioner som en kill switch så att du inte kommer åt internet om VPN-tjänsten inte funkar.
  • Hastigheter: En bra VPN bör ge dig de topphastigheter även när du ansluter till avlägsna servrar eller exempelvis streamar innehåll från ett annat land.
  • Loggfri policy: Bra virtuella privata nätverk granskas oberoende för att säkerställa att de inte lagrar din data.
  • Jurisdiktion: Det virtuella privata nätverket bör vara baserat i länder med starka sekretesslagar och utanför 5-, 9- och 14 eyes länder.

Är en VPN-säker?

Du kanske undrar hur säker du är med en VPN-leverantör. Din internettrafik omdirigeras och körs genom VPN-leverantörens servrar. Leverantören kan se allt du gör, om den skulle vilja. Därför är det viktigt att du har förtroende för din VPN-tjänst. De flesta VPN-tjänster loggar inte vad du gör, och kommer inte att lagra din data.

Det finns dock VPN-tjänster som missbrukar den data som färdas via deras servrar och till exempel säljer din data till annonsörer. Detta är särskilt fallet med gratis VPN. Dessa är oftast inte säkra. Innan du använder en VPN är det därför viktigt att du undersöker i förväg. Vi ger dig några rekommendationer om bra och säkra VPN-tjänster längre fram i den här artikeln.

Använder du VPN lagligt?

Fru Justitia

Vissa undrar om det är lagligt att använda en VPN. Tjänsten gör det trots allt möjligt för dig att bli mycket mer anonym på nätet, vilket kan vara ganska användbart för hackare och nätkriminella. Om dessa människor inte kan spåras på nätet så är det trots allt mycket svårare att straffa dem för deras brott.

Trots detta betyder det inte nödvändigtvis att en VPN är olaglig. Tvärtom: många officiella företag och andra organisationer arbetar med VPN och rekommenderar användningen. Även Europeiska unionen stöder internetfrihet, som en VPN kan ge.

Många länder anser att användningen av en VPN helt laglig. Att bedriva olaglig verksamhet medan du använder en VPN är dock fortfarande olagligt. Att använda en VPN för lagliga aktiviteter, som surfning, spel, Netflix och YouTube, är därför inte alls ett problem.

Om du använder en VPN för att till exempel ladda ner olagliga filer så som inofficiella kopior av filmer och musik så begår du dock med största säkerhet brott mot dina lokala lagar. Även om VPN ger dig mer anonymitet på nätet och gör det mycket svårare för tjänstemän att spåra dig, så är nedladdningen i sig fortfarande olaglig.

Det finns ett par länder som anser att användningen av en VPN olaglig. Om du vill veta mer om dessa länder samt laglig och olaglig användning av VPN i allmänhet kan du läsa den här artikeln. Att använda en VPN kommer i de flesta av (väst-)världens länder inte att ge dig några problem. Tvärtom: vi rekommenderar användning av VPN.


Så konfigurerar du en VPN på olika enheter

Det är rätt så okomplicerat att konfigurera en VPN. Du behöver bara registrera dig hos en VPN-leverantör, installera deras VPN-app(ar) på dina enheter, upprätta en säker VPN-anslutning och sedan använda internet som vanligt.

Här nedan diskuterar vi hur man installerar ett virtuellt privat nätverk på de vanligaste operativsystemen och enheterna.

Så använder man en VPN på Windows

Det är superenkelt att installera och anonymisera dina onlineaktiviteter på Windows. De flesta VPN-tjänster har en app för Windows eftersom det är det populäraste operativsystemet på planeten.

Vi rekommenderar NordVPN på grund av deras användarvänlighet och snabba hastigheter som tillfredsställer alla Windows-användares behov, samt toppmoderna säkerhetsfunktioner.

Så här kan du installera NordVPN på Windows:

  1. Navigera till NordVPN:s hemsida och skaffa en prenumeration.
  2. Ladda ner NordVPN-appen för din Windows-baserade PC eller laptop.

    NordVPN-nedladdningsprogram, skärm
  3. Klicka på NordVPN-installationspaketet för att starta installationen.

    NordVPN .exe-fil
  4. Använd dina inloggningsuppgifter från steg 1 efter att du startat NordVPN-appen.

    Skärmbild av NordVPN, inloggningsskärm
  5. Tryck på ”Quick Connect” för att ansluta till den mest optimala servern för dig. Annars kan du klicka på listpilen för att välja en server.

    NordVPN-program anslutet till en server i USA
  6. Surfa på internet säkert och anonymt.

Om du är intresserad av att manuellt installera ett virtuellt privat nätverk ger vår kompletta guide för hur man konfigurerar en VPN-anslutning på Windows 10 steg för steg-instruktioner för processen.

Så använder man en VPN på Mac

Mac-datorer är generellt sett säkra, men Apple och andra techföretag samlar in din data för marknadsföring och i andra syften. Vi rekommenderar NordVPN för Mac för att hålla din data privat.

Så här laddar man ner och installerar NordVPN på Mac:

  1. Gå till NordVPN:s hemsida och skaffa en prenumeration.
  2. Ladda ner NordVPN för Mac.

    Skärmbild av NordVPN, ladda ner en VPN-app för Mac
  3. Kör NordVPN efter installationen har slutförts och klicka på ”Quick Connect”. Eller så kan du söka efter en valfri server enligt nedan.

    NordVPN:s macOS-app visar servrar i Storbritannien
  4. Surfa på internet med sinnesro.

Så använder man en VPN på iPhone och iPad

Du hittar appar för de bästa VPN-tjänsterna i Apple App Store. Vi rekommenderar ExpressVPN för deras sömlösa kompatibilitet med iOS, blixtsnabba hastigheter och säkerhet för din iOS-enhet.

Så här kan du installera ExpressVPN på iPhone och få total frihet på internet:

  1. Navigera till ExpressVPN:s hemsida och skaffa en prenumeration.
  2. Ladda ner ExpressVPN från Apple App Store.

    Skärmbild av iPhone app store, ExpressVPN
  3. Öppna ExpressVPN och logga in med dina uppgifter från steg 1, tryck sedan på startknappen för att aktivera ExpressVPN.

    Skärmbild av ExpressVPN, ansluten till Japan-server
  4. Använd din iPhone för att surfa på webben helt skyddad.

Du kan även installera en VPN manuellt på din iPhone eller iPad genom vår detaljerade bästa VPN för iPhone och iPad-guide.

Så använder man en VPN på Android

Android är världens populäraste operativsystem för mobiler. På grund av det är Android-enheter den största måltavlan för hackare, annonsörer och stora techföretag som Facebook och Google.

För att skydda din data rekommenderar vi att du använder en Android-VPN. Vi har testat dussintals VPN-tjänster för att ta fram den som har allra bäst säkerhet och sekretess, höga hastigheter, kompatibilitet med Android, är mest prisvärd och användarvänlig.

Surfshark kryssade för alla de här rutorna och därför rekommenderar vi denna tjänst till Android-användare. Så här kan du installera Surfshark på Android:

  1. Besök Surfsharks hemsida och skaffa en prenumeration.
  2. Ladda ner Surfshark från Google Play Store på din Android-enhet.

    Skärmbild av Android app store, Surfshark VPN
  3. Öppna Surfshark och tryck på ”Quick Connect” för att ansluta till den mest optimala servern för dig.

    Skärmbild av Surfshark, startsida, Android-app
  4. Fortsätt med dina onlineaktiviteter när du nu är skyddad från snokande ögon.

Du kan lära dig mer om Android-VPN:s i vår bästa VPN för Android-guide som även inkluderar gratis VPN-alternativ för Android-användare.

VPN-begränsningar

Ett virtuellt privat nätverk har massor att erbjuda vad gäller sekretess och säkerhet. Men det finns begränsningar för vad ett virtuellt privat nätverk kan göra för att skydda dig.

Här nedan har vi listat fem möjliga begränsningar att överväga när du väljer VPN.

Infografik som visar VPN-begränsningar

1. Profilering av stora techföretag

Tänk dig att du är inloggad på ditt Google-konto. Du kan vara ansluten till ett virtuellt privat nätverk på andra sidan världen, men Google kan ändra skapa en profil av dig som internetanvändare.

De kopplar trots allt bara ihop din sökhistorik med din kontoinformation, oavsett om du ändrar din IP-adress eller inte. Detsamma gäller för tjänster som Facebook.

2. GPS-spårning

Det finns fler sätt som onlineaktörer kan avgöra din identitet på som en VPN inte kan skydda dig ifrån. Om du till exempel använder Google Maps behöver du ofta aktivera din GPS.

Detta gör att Google Maps kan se exakt var du befinner dig. Och det finns även mer avancerade sätt som används för att identifiera internetanvändare, som digitala fingeravtryck i webbläsaren. Den här metoden använder din webbläsares inställningar för att skilja dig från andra internetanvändare.

3. Långsammare internethastighet

Din internethastighet kan minska när du använder en VPN. Med en VPN skickas din data genom VPN-servern, vilket betyder att det kan ta lite längre för den att ta sig dit den ska. Men det finns flera effektiva sätt att öka internethastigheterna om du är ansluten till en VPN, som exempelvis att välja en annan server eller stänga bakgrundsappar som du inte behöver.

4. VPN-blockeringar

Ibland motverkas VPN-användare aktivt, i synnerhet i länder där virtuella privata nätverk är förbjudna. Till exempel planerade Iran att begränsa försäljningen av VPN:s i början av året.

Dessutom finns det webbplatser, appar och tjänster som nekar dig åtkomst om de upptäcker att du använder ett virtuellt privat nätverk. Dock kan en VPN med obfuskeringsteknik lösa det och ge dig åtkomst till sajten du vill in på.

5. Dåliga tjänsteleverantörer

Du bör vara särskilt försiktig med gratis VPN-tjänster. De är ökända för att försvaga din säkerhet och sälja din data till tredje part, vilket kan vara ännu värre än att inte använda en VPN över huvud taget.

Du bör alltid göra din egen research och aldrig bara välja en VPN utan eftertanke. Vår lista med de fem bästa VPN-tjänsterna i år är en utmärkt startpunkt för dig.

6. Insamling av din data

En del VPN-tjänster som Hola VPN och Tuxler VPN loggar din data och säljer den till tredje parter. Håll dig också borta från majoriteten av gratis VPN-tjänsterna och använd endast de bästa gratis VPN då de har liknande loggfria policys som marknadens bästa VPN-leverantörer.

Summerande tankar: Varför behöver man en VPN?

Är VPN lagligt-ikon

Du behöver en VPN eftersom den döljer din identitet och onlineaktivitet från internetleverantörer, myndigheter och webbplatser som du besöker. Det säkerställer en starkare integritet och säkerhet.

Vid sidan av det kan virtuella privata nätverk hjälpa att kringgå censur och geografiska blockeringar för att främja en värld med mer internetfrihet, oavsett var man befinner sig.

För det mesta är VPN-användning säkert och lagligt. Men ibland är inte vissa webbplatser och appar tillgängliga via VPN-anslutningar. Dessutom förbjuder en del länder virtuella privata nätverk och du kan hamna i trubbel om du använder en i dessa.

Samtidigt bör du vara försiktig när du väljer VPN eftersom det finns många tvivelaktiga företag där ute som kompromissar med din integritet som de döljer i skepnaden av att tillhandahålla deras tjänst till dig. Därför är det viktigt att göra research innan du registrerar dig hos en VPN.

Om du vill ha ett allsidigt skydd för dina onlineaktiviteter rekommenderar vi att du provar NordVPN. De har utmärkta säkerhetsfunktioner, är väldigt användarvänliga och avblockerar populära streamingplattformar. NordVPN ger dig strålande hastigheter, oavsett var du befinner dig och låter dig surfa på internet anonymt.

Vill du lära dig mer om VPN-tjänster och varför du bör använda en? Se våra andra artiklar här nedan:

Vad är en VPN: Vanliga frågor

Om du har en brännande fråga om VPN-tjänster kanske vi kan hjälpa dig. Klicka bara på en av frågorna nedan för att se svaret.

Hur mycket kostar en VPN?

Det är stora prisskillnader mellan de olika VPN-leverantörerna. Detta gör det svårt att ge ett tydligt svar på frågan. Med det sagt kostar en bra VPN mellan 2$ och 7$ per månad.

Det finns även gratis VPN-tjänster. För dessa betalar du inget, men begränsningar för data eller hastighet kan förekomma.

Bör jag använda en gratis-VPN?

Vi rekommenderar inte att du använder en gratis-VPN. En del gratisappar säkrar inte din anslutning på ett bra sätt, medan andra till och med kan installera malware på din enhet. Vi har testat gratis VPN-tjänster för att se vilka som är pålitliga. Ta en titt på vår bästa gratis VPN-artikel.

Vad är en VPN?

En VPN är en säker anslutning mellan dig och internet. Den här anslutningen skickas genom en extern VPN-server, vilket innebär att din IP-adress, plats och datatrafik förblir dold. Dessutom kan du ofta välja bland olika serverplatser, vilket gör att du kommer åt webben som om du vore i ett annat land.

Hur funkar en VPN?

En VPN skapar en krypterad VPN-tunnel mellan din enhet och internet. All din onlinetrafik skickas genom den här tunneln, det betyder att ingen utanför det kan se vad du gör online. VPN-tjänsten ändrar även din IP adress genom att ändra det till IP-adressen för den VPN-server som du använder.

Därför kommer din plats inte längre att vara synlig för alla på internet. Den krypterade VPN-tunneln kan hålla din data säker eftersom den använder avancerade krypteringsprotokoll.

Kan jag använda en VPN för att se på Netflix?

Ja, du kan använda en VPN för att titta på Netflix. De bästa VPN-tjänsterna för Netflix gör att du kan se på filmer och serier som kanske inte är tillgängliga i ditt land.

Lämna en kommentar