Vår ExpressVPN betyg

  • Hastighet
    9.0
  • Säkerhet
    9.0
  • Användarvänlighet
    9.0
  • Servrar
    8.5
  • ExpressVPN-recension (2023): Bäst allround-VPN för pengarna

    Sedan lanseringen 2009 har ExpressVPN lyckats ta sig till toppen av VPN-tronen. De har byggt ett rykte för utmärkt prestanda och högsta säkerhet. De har även lyckats hålla sig nybörjarvänliga samtidigt som de erbjuder en del intressanta funktioner till de allra mest erfarna och krävande användarna.

    Med över tre miljoner användare runt om i världen förtjänar ExpressVPN vår fulla uppmärksamhet. Kan de fortfarande motivera sina höga prislappar 2023? Har förändringen av ägarskap påverkat prestandan och sekretessnivån?

    Vi har genomfört ett komplett praktiskt test för att se hur ExpressVPN står sig. Läs vår detaljerade ExpressVPN-recension här nedan för att få reda på allt om våra testresultat och genomgående upplevelse av den här VPN-veteranen.

    ExpressVPN kort recension

    8,9

    Fördelar

    • Mångsidiga VPN-protokoll
    • AES-256-kryptering
    • Certifierad loggfri VPN
    • Automatisk kill switch
    • Lätt att installera och använda
    • Stora servernätverk
    • TrustedServer-teknik
    • Obfuskerade servrar
    • Funkar med Netflix och andra streamingplattformar
    • Torrents tillåts
    • 24/7 kundsupport (inklusive livechatt)
    • 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti
    • Bitcoin accepteras

    Nackdelar

    • Inga dedikerade IP:s
    • Dyr
    • Kundsupporten kan inte lösa avancerade problem
    • Skral FAQ-sektion på hemsidan

    ExpressVPN är en nybörjarvänlig tjänst som är rankad bland våra topp-5 bästa VPN. De erbjuder intuitiva appar som är enkla att installera och använda. De stoltserar med en samling VPN-protokoll, inklusive det supersnabba egenproducerade protokollet ”Lightway”. AES-256-kryptering ger förstklassig säkerhet.

    ExpressVPN erbjuder 3 000+ servrar i 94 länder. Företaget sparar inga aktivitetsloggar eller annan data som kan användas mot dig. Några av deras trevliga funktioner inkluderar obfuskerade servrar, TrustedServer-teknik och split tunneling. Dessutom kan tjänsten användas för att avblockera amerikanska Netflix och många andra geobegränsade plattformar.

    Trots de här utmärkta funktionerna känns deras prislapp något hög. Deras uppköp av Kape Technologies och val av IT-chef skapar ocskså en del tvivel.

    Det som är bra är att man kan använda ExpressVPN:s 30-dagars gratis provperiod i form av en pengarna-tillbaka-garanti för att testa alla deras funktioner. Om du inte är nöjd kan du begära din återbetalning direkt.

    Som helhet har ExpressVPN några strålande funktioner som placerar dem i toppen bland marknadens VPN-leverantörer och därför gav vi dem den totala poängen 8,9/10.

    Specifikationer ExpressVPN
    💵 Pris Från 6,67$ per månad
    📱 Operativsystem Android, Linux, Mac, Windows, iOS
    💻 Anslutningar 5
    💳 Betalningsmetoder Kryptovaluta, Övrig, Kreditkort, Paypal
    🔒 Protokoll IKEv2, L2TP/IPsec, OpenVPN, Lightway
    📥 Torrent alternativ Torrenting tillåtet
    📅 Pengarna-tillbaka-garantier Pengarna-tillbaka-garanti
    📋 Loggar Loggfri
    🎬 Fungerar med Fungerar med Netflix Fungerar med HBO Fungerar med Disney+ Fungerar med Kodi Fungerar med BBC Fungerar med Torrent Fungerar med Gaming

    Hastighet: Hur snabb är ExpressVPN?

    Om din internetanslutning inte känns tillräckligt snabb kan du drabbas av lagg när du laddar ner, streamar eller spelar. På grund av det testar vi alla VPN-tjänsters hastighet för att se om (och i vilken utsträckning) som de saktar ner din anslutning. Under testerna presterade ExpressVPN väldigt bra, så vi gav dem 9/10 i hastighet.

    De här är våra huvudsakliga slutsatser om ExpressVPN:s hastighet:

    • Du behåller en hyfsad del av ditt internets hastighet när du använder ExpressVPN
    • Det var ingen märkbar hastighetsförändring under vanlig användning
    • ExpressVPN erbjuder ett eget, inbyggt, hastighetstest

    Hastighetstest för ExpressVPN – Resultat

    Vi testade hastigheten från Nederländerna. Beroende på din anslutning och plats kan du få annorlunda resultat. Här är resultaten från vårt ExpressVPN-hastighetstest:

    ServerNedladdning (MBPS)Uppladdning (MBPS)Ping (ms)
    Ingen VPN203,46248,394
    Smart Location (Rotterdam)191,76232,397
    Nederländerna (Amsterdam)191,16232,937
    Tyskland (Frankfurt)190,11226,7512
    Spanien (Madrid)190,32189,6639
    Mexiko (Mexico City)135,06125,57163
    Frankrike (Paris)191,84231,8121
    Italien (Milano)191,44230,0130
    Storbritannien (London)190,88231,9214
    Östra USA (New York)170,78174,5193
    Västra USA (Los Angeles)135,29105,92141
    Kanada (Toronto)136,84132,12136
    Brasilien (Sao Paulo)129,6266,43216
    Sydafrika (Johannesburg)115,135,21185
    Argentina (Buenos Aires)117,4680,45245
    Portugal (Lissabon)187,560,548
    Japan (Tokyo)123,7183,14224
    Australien (Melbourne)112,492,78244

    Som du kan se sjönk våra hastigheter lite (även på lokala servrar). Dock var hastigheterna otroligt stabila och imponerande, och de tillät oss att ta del av internet utan någon särskild fördröjning – vi kunde göra allt från att streama till att spela Diablo 2 online.

    Vi upplevde inga frånkopplingar, dråpligt lagg eller något annat onormalt i våra tester. Allt kändes smidigt trots relativt höga pingvärden. Vi kunde ansluta till alla servrar inom sekunder.

    Hastighet vid vardagsbruk

    ExpressVPN ger gedigna hastigheter under vardaglig användning. Vi upplevde inte någon fördröjning under regelbunden surfning, besök på hemsidor eller med arbetet på vår egen hemsida. Streaming och nedladdning var inga problem heller. Vi kunde se filmer på Youtube och använda Netflix utan problem.

    När vi använde de rekommenderade servrarna upplevde vi ingen fördröjning när vi spelade. I det här fallet är det dock viktigt att ansluta till en server som inte är alltför långt ifrån din faktiska plats, annars kan din ping stiga. Sammantaget är ExpressVPN en bra VPN för gaming.

    I allmänhet har vi kunnat upprätthålla bra internethastigheter när vi använt ExpressVPN, utan någon särskilt långsammare hastighet. Med snabba anslutningar kommer du inte ens känna av att ExpressVPN är i bakgrunden.

    Det enda fallet som vi inte rekommenderar att du använder ExpressVPN är om din anslutningshastighet redan är väldigt låg och du vill utföra krävande uppgifter på internet – som streaming och gaming.

    Hastighetstest i ExpressVPN-appen

    ExpressVPN har ett hastighetstest inbyggt i deras program.
    Om du klickar på alternativet ”Hastighetstest” kan du antingen testa din hastighet på rekommenderade serverplatser eller alla. Det tar bara ett par sekunder och funkar bara när din VPN är frånkopplad.

    Testet visar din latens, som också kallas ping inom gaming. Det kommer också att visa dig nedladdningshastigheter och ett allmänt hastighetsindex. På ExpressVPN:s hemsida hittar du en enkel guide som ytterligare förklarar verktyget och hjälper dig att göra det bästa valet av servrar.

     ExpressVPN:s egna hastighetstest - resultat

    Säkerhet: Hur säker är ExpressVPN?

    Gedigna VPN-tjänster bör anonymisera din internetanvändning och skydda dig från snokande ögon. De gör det genom att maskera ditt riktiga IP, kryptera din trafik och genom att inte lagra din data.

    ExpressVPN gör de här sakerna på ett bra sätt, och kombinerar en transparent integritetspolicy med de bästa säkerhetsverktygen. Därför fick tjänsten 9/10 i onlinesäkerhet.

    Här är en snabbgenomgång av ExpressVPN:s säkerhetsfunktioner:

    • ExpressVPN använder 256-bitars kryptering.
    • Du kan välja mellan protokollen OpenVPN, L2TP/IPSec, IKEv2 och Lightway.
    • Trots kontroverser på sistone har ExpressVPN hittills förhållit sig till sin strikta ”loggfria” policy.
    • ExpressVPN har en automatisk kill switch-funktion.
    • ExpressVPN:s obfuskeringsfunktion verkar automatiskt, men kan vara svår att hitta.
    • För att skapa ett konto behöver du bara en e-postadress och ett betalningssätt.

    Protokoll

    Din VPN-tjänsts flexibilitet och prestanda beror i stor del på dess VPN-protokoll. De säkerställer konsekventa hastigheter och låter dig exempelvis kringgå onlinecensur och avblockera amerikanska Netflix.

    ExpressVPN stöttar följande protokoll:

    • OpenVPN (TCP/UDP): Det här är det mest populära alternativet med öppen källkod och med en utmärkt balans mellan hastighet och säkerhet. Det är ett mångsidigt protokoll som fyller behovet hos de flesta VPN-användare. Använd TCP för att tackla hinder som den kinesiska brandväggen. UDP är idealt för streaming, säkra videokonferenser och andra uppgifter som kräver hastighet.
    • L2TP/IPSec: En snabb och ganska säker VPN-tunnel som är resursintensiv och enkel att blockera. Vi rekommenderar inte den såvida du inte har en snabb internethastighet och även då bör det vara det sista valet om OpenVPN och Lightway inte är tillgängliga.
    • IKEv2: Det här protokollet är väldigt snabbt och mindre CPU-krävande än OpenVPN. Det är perfekt för mobilanvändare då det kan växla mellan mobil- och Wi-Fi-nätverk utan att bryta anslutningen och riskera dataläckor.
    • Lightway (TCP/UDP): Det här är ExpressVPN:s eget protokoll som speglar hastigheterna som WireGuard erbjuder, samtidigt som det ger TCP-stöd, obfuskering och bättre sekretess. Protokollet har genomgått oberoende granskningar av Cure53. Likt IKEv2 tappar inte Lightway tråden när du växlar mellan nätverk eller förlorar din uppkoppling. Istället för att avsluta din anslutning kommer den vara på paus tills du återansluter till samma ExpressVPN-server. Med 2 000 linjer av kod sparar Lightway på ditt batteri, använder mindre processorkraft och erbjuder färre måltavlor för hackare.
    Screenshot of ExpressVPN, Protocols settings window

    ExpressVPN använder AES-256-schiffer för att förvränga din onlinetrafik. Det är den säkraste krypteringsmetoden som finns idag. Den används även av militären, banker, sjukhus och andra verksamheter som behöver skydda känslig data.

    Vid sidan av AES stöttar Lightway även ChaCha20-schiffer. AES har dock en utmärkt hårdvaruacceleration, och finns tillgängligt på de flesta av dina enheter, så Lightway använder bara ChaCha20 på simplare mobila enheter och routrar.

    Screenshot of ExpressVPN, Lightway encryption

    Om du inte är säker på vilket det bästa protokollet är för dig kan du låta ExpressVPN-klienten välja ett automatiskt. Det avgör det bästa alternativet baserat på din anslutningshastighet, plats och programvarukonfiguration.

    Loggning och integritet

    ExpressVPN är baserade på Brittiska Jungfruöarna. Trots dess namn och att de formellt är en del av Storbritannien, så styrs den här regionen av sina egna lagar. Bristen på strikta datalagar gör det till en VPN-vänlig plats, och de är inte heller någon medlem i någon Eyes-allians.

    ExpressVPN håller inga skadliga användarloggar. Det är ganska tur eftersom högsta domstolen på Brittiska Jungfruörna kan beordra företag att lämna ut kunduppgifter. Även om det sker har inte ExpressVPN några IP-adresser, trafikdata, webbhistorik eller DNS-förfrågningar att dela.

    Med andra ord: de samlar inte in någonting som kan identifiera dig eller spåra din trafik tillbaka till dig.

    Men de samlar in information som:

    • Personlig information: Email och betalningsmetoder (förblir anonyma om du delar en nyligen skapad email och betalar för din prenumeration med Bitcoin)
    • Aggregerad VPN-användningsstatistik: Din appversion, lyckade anslutningar under en viss dag (utan att specificera tiden), ditt land/internetleverantör (men inte ditt riktiga IP), VPN-servrarna du är ansluten till (men inte tilldelat IP) och den totala mängden data som överförts
    • Anonym appdiagnostik: VPN-anslutningsdiagnostik, diagnostik över användning, resultat för hastighetstest och krashrapporter (att dela den här datan är valfritt och du kan stänga av det när som helst)
    • Kundsupportdata: All kommunikation med ExpressVPN:s kundsupport samt ditt land, operativsystem och allt annat som kan hjälpa dig med felsökning

    Det här är en gedigen integritetspolicy och den kvalificerar ExpressVPN som en av de bästa loggfria VPN-tjänsterna. De samlar in en del ej känslig data för att tjänsten ska fungera, men inget som kan skada dig. Som ExpressVPN uttrycker det:

    ”Vi kan veta om ATT en kund har använt ExpressVPN, men vi vet aldrig HUR de har använt vår tjänst… ExpressVPN samlar inte in några IP-adresser, webbhistorik, trafikdata  eller DNS-förfrågningar som kan användas för att identifiera någon specifik användare.”

    Du har rätt att komma åt, överföra, korrigera, radera och göra invändningar emot behandlingen av din personliga data. Det enda du behöver göra är att kontakta företaget på support@expressvpn.com och berätta för dem vad du vill göra.

    Kontroversen med Daniel Gericke

    ExpressVPN:s Chief Information Officer, Daniel Gericke bötfälldes av det amerikanska justitiedepartementet för sin roll i Förenade arabemiratens projekt ”Raven”. Som en hackare på kontrakt för Förenade arabemiraten anklagades han för att ha varit involverad i hackerattacker mot amerikanska medborgare, politiska motståndare och människorättsaktivister.

    Även om det här skedde innan Gerickes inblandning i ExpressVPN så kan hans arbete med de här övervakningsmetoderna oroa communityn.

    I det här officiella meddelandet står ExpressVPN bakom sin CIO. De fördömde själva projektet, men nämnde att ”anställa en före detta brottsling är det bästa skyddet”. Tiden får utvisa om så faktiskt är fallet.

    Kape Technologies köper upp ExpressVPN

    I september, 2021 meddelade Kape Technologies uppköpet av ExpressVPN för 9,36 miljarder kronor. Kape Technologies äger även CyberGhost, Private Internet Access och några andra VPN-tjänster. Enligt de inblandade parterna ska inte uppköpet av ExpressVPN påverka dess fristående verksamhet.

    Vårt team utreder just nu potentiella efterdyningar från de här senaste händelserna. För tillfället har vi inga bevis för att ExpressVPN:s sekretess och säkerhet har påverkats på något sätt. Vi kommer fortsätta med vår utredning och kommer att hålla dig uppdaterad med våra senaste upptäckter.

    Kill switch

    Alla VPN-tjänster kan krångla och tappa en anslutning av olika anledningar. Ett avbrott på bara två sekunder är tillräckligt för att ditt riktiga IP ska läckas ut. Därför använder de flesta VPN-tjänsterna en kill switch. Den här vattentäta funktionen blockerar all internettrafik tills ditt VPN-skydd har återställts.

    ExpressVPN har en automatisk kill switch för Windows, Mac, Linux och routrar. Observera att de kallar den för ”Network Lock” (Nätverkslås), vilket bara är ett fint namn för en kill switch. Även om vi inte rekommenderar det så kan du inaktivera den på Windows, Mac och Linux (men inte på routrar).

    Screenshot of ExpressVPN, General settings window

    ExpressVPN:s Android-app har en liknande funktion, även om den uttryckligen inte heter Network Lock. Den låter dig blockera internet när du inte kan ansluta eller återansluta till din VPN.

    Den stöttar även ett vattentätt läckageskydd som alltid blockerar all trafik som inte går igenom VPN-tjänsten. Men det här blockerar några VPN-funktioner, som exempelvis split tunneling.

    Exempel på situationer när din kill switch kan utlösas är:

    • När du växlar Wi-Fi-nätverk med ett protokoll som inte kan upprätthålla anslutningen
    • En signalstörning eller en tillfällig driftstörning hos internetleverantören
    • Om du stänger din laptop eller sätter din dator i viloläge
    • Ifall du växlar din anslutning mellan av och på

    Obfuskering

    ExpressVPN marknadsförs som en ”stealth-VPN”, vilket innebär att åtminstone några av deras servrar ger dig en så kallad ”obfuskering”. Den här funktionen maskerar din VPN-trafik för att se ut som en vanlig webbanvändning.

    Funktionen har många användningsområden, från att avblockera Netflix till att hantera onlinecensur. Med stealth servers kan inte ens djup paketinspektion ”se” att du använder en VPN.

    Med det sagt är informationen om ExpressVPN:s obfuskeringsteknik överraskande knapphändig. Vi hittade inga blogginlägg, inga konfigurationsguider och ingen info över huvud taget. Det här är överraskande eftersom andra leverantörer erbjuder förklaringar till dem. Exempelvis så aktiveras Surfsharks obfuskeringsfunktion (som de kallar för ”Camouflage”) automatiskt när du växlar till OpenVPN.

    Naturligtvis testade vi vår lycka med kundsupporten, men de gav inte någon vidare hjälp.

    Screenshot of ExpressVPN, Live Chat obfuscation fails

    Efter en utdragen teknisk akrobatik insåg vi att ExpressVPN faktiskt har den här funktionen. Det är bara det att den aktiveras automatiskt när den upptäcker djup paketinspektion. Det sker utan att man ens vet om det.

    Vi hoppas verkligen att ExpressVPN kommer belysa deras obfuskeringsteknik mer. Man ska inte behöva hoppa över ett otaligt antal hinder bara för att bekräfta att en viss funktion existerar.

    Lösenordshanterare

    ExpressVPN har även en lösenordshanterare som heter ”ExpressVPN Keys”. Den här funktionen gör att du kan skapa starka lösenord och lagra dem i ett säkert valv. Verktyget använder zero-knowledge-kryptering, vilket innebär att du är den enda personen som har åtkomst till dina inloggningsuppgifter.

    Som många andra premium lösenordshanterare låter Keys dig klistra in dina lösenord var som helst med bara några klick. Du kan spara ett obegränsat antal inloggningsuppgifter så att du aldrig behöver komma ihåg ett lösenord igen.

    Just nu finns ExpressVPN Keys tillgängligt som ett webbläsartillägg i Chrome för Windows, Mac och Linux. Det är även integrerat i ExpressVPN:s Android- och iOS-appar.

    Ha i åtanke att ExpressVPN Keys fortfarande håller på att lanseras, vilket gör att den kanske inte finns tillgänglig för alla användare direkt. Om du begär åtkomst till den kan du placeras på en väntelista.

    Läcker ExpressVPN din data?

    Under våra tester av den här ExpressVPN-recensionen upptäckte vi inga farliga dataläckor. Vår rapport från ipleak.net visade inget som vi inte ville dela.

    Screenshot of ExpressVPN data leak test

    ExpressVPN delar även användbara säkerhetsverktyg på deras officiella hemsida. Bland verktygen finns en IP-kontrollfunktion, DNS/WebRTC-läckagetest och en hyfsad lösenordsgenerator. Du får även åtkomst till de här verktygen från din ExpressVPN-klient.

    Screenshot of ExpressVPN, on site security tools

    Dessutom erbjuder ExpressVPN sin egen krypterade DNS på alla VPN-servrar. Det innebär att dina DNS-förfrågningar inte exponeras till tredje parter varje gång du besöker en hemsida.

    Vilken information behöver ExpressVPN?

    För att skapa ett konto med ExpressVPN behöver du bara en emailadress och en betalningsmetod. Det betyder att du kan vara helt anonym om du använder en ny email (utan identifierande information) och betalar med Bitcoin.

    Användbarhet: Hur användarvänlig är ExpressVPN?

    ExpressVPN är en väldigt användarvänlig VPN-leverantör. Även om det här är din första VPN, så kommer du inte ha några problem med att navigera på deras hemsida och i programmet. Därför fick de 9/10 för användarvänlighet.

    Här är en kort version av våra slutsatser:

    • ExpressVPN:s hemsida är tydlig och enkel att navigera.
    • Installationen är snabb och enkel på alla enheter och operativsystem.
    • ExpressVPN:s program är nybörjarvänliga och intuitiva.
    • VPN-tjänsten erbjuder ett effektivt split tunneling-alternativ.
    • ExpressVPN är något dyr.
    • Kryptobetalningar accepteras.
    • ExpressVPN erbjuder kundsupport 24/7 (livechatt finns).
    • Expertisen hos livesupporten är inte så hög som den borde vara.

    ExpressVPN:s hemsida och installationsprocess

    ExpressVPN:s hemsida är tydlig och enkel att navigera. Allt känns intuitivt och välorganiserat. Inte ens VPN-nybörjare kommer ha något problem med att hitta rätt och komma igång med ExpressVPN.

    Screenshot of ExpressVPN, Website homepage

    Om du klickar på ”My Account”-knappen i det övre högra hörnet öppnas din personliga översikt. Här kan du redigera din betalningsmetod, ladda ner appar för de stöttade plattformarna, visa fakturor, få din referenslänk, fippla med DNS-inställningar och ändra ditt lösenord. Du kan även visa dina prenumerationsuppgifter och hantera prenumerationsinställningar.

    Du kan även se dina prenumerationsuppgifter och hantera prenumerationsinställningar från ExpressVPN-appen.

    Screenshot of ExpressVPN, Personal dashboard

    Installationen av ExpressVPN var snabb och smidig. Deras enkla installationspaket guidar dig genom varje steg. ExpressVPN erbjuder lokala appar för Windows, macOS, Android, iOS, Linux och en del routrar. Om din enhet inte stöttas kan du installera ExpressVPN manuellt med OpenVPN eller L2TP/IPSec. Men vi rekommenderar inte det såvida du inte vet exakt vad du gör.

    Vad gäller webbläsartillägg har ExpressVPN stöd för Chrome, Firefox och Edge. Konstigt nog hittade vi inget alternativ för att ladda ner Microsoft Edge-tillägget från vår klient.

    Vid sidan av det här kan ExpressVPN användas med Android TV, Fire TV och Kindle Fire, spelkonsoler, Apple TV, Chromebook och många andra plattformar.

    Screenshot of ExpressVPN, Extensions

    I denna ExpressVPN-recension testade vi huvudsakligen deras Windows-app. Här är installationsstegen:

    1. Gå till ExpressVPN:s hemsida.
    2. Klicka på ”Get Started” i det översta högra hörnet.
    3. Välj ditt prenumerationsalternativ.
    4. Tillhandahåll informationen som krävs (email och betalningsmetod).
    5. Ladda ner installationsfilen för ditt system.
    6. Klicka på nedladdningsfilen så kommer installationen att påbörjas automatiskt.
    7. Efter installationen anger du din aktiveringskod.

    Under installationen behöver du svara på två frågor:

    • Vill du att ExpressVPN startar med Windows?” Det är väldigt praktiskt så vi rekommenderar dig att klicka på ”Ja”.
    • Vill du dela kraschrapporter, hastighetstest, användardiagnostik och ifall VPN-anslutningen lyckas?” Vi gillar inte att dela onödig information med företag så vi rekommenderar att du väljer ”Nej” på den här.

    Med allt det här i åtanke kan vi säga att ExpressVPN:s installation är nybörjarvänlig och effektiviserad till perfektion. Vi är särskilt förtjusta i det faktum att man kan registrera ett konto och köpa prenumerationen i ett enda steg.

    ExpressVPN:s utseende och användarvänlighet

    ExpressVPN:s programvara är väldigt elegant och proffsig. Startskärmen är fri från komplicerade alternativ, vilket gör den extremt nybörjarvänlig. Allt som ”regelbundna användare” kan behöva finns där på startskärmen. När man skrapar på ytan får man fram mer avancerade alternativ.

    Startskärmen har en tydlig på/av-knapp och en genväg för att växla mellan servrar. Längst ner i Windows-klienten finns även några intressanta artiklar från företagets blogg.

    Screenshot of ExpressVPN, client connected, client disconnected

    Med huvudmenyn i det översta vänstra hörnet kan du:

    • Öppna serverlistan.
    • Utföra ett hastighetstest i klienten.
    • Få åtkomst till ”Options”-menyn.
    • Kontakta kundsupport.
    • Kontrollera din IP-adress och testa DNS/WebRTC-läckor.
    • Få din referenslänk.
    • Logga ut.

    ExpressVPN:s klient har något för både nybörjare och erfarna användare. Vi uppskattar den minimalistiska designen och ger ExpressVPN en enorm tumme upp för dess användargränssnitt. I det här avseendet skulle VPN-tjänster med komplicerade klienter som exempelvis Windscribe definitivt kunna lära sig det ena och det andra från ExpressVPN.

    Split tunneling

    ExpressVPN erbjuder split tunneling. Det är en användbar VPN-funktion som låter dig välja vilka appar som ska dirigeras igenom VPN-tjänsten, samt vilka som kan ansluta direkt till internet. Du hittar det här alternativet under fliken ”General Settings” i din klient.

    Du kan konfigurera split tunneling på två sätt:

    • Utesluta program: Vill du att alla dina appar förutom Firefox använder VPN-tjänsten? Då kan du konfigurera ExpressVPN så att bara Firefox inte dirigeras igenom den krypterade VPN-tunneln.
    • Tillåt bara några få program: Det här kan vara användbart när du bara vill använda din VPN för saker som att ladda ner torrents. Du kan lägga till torrentprogrammet i ExpressVPN:s split tunneling-inställningar.
    Screenshot of ExpressVPN, Split tunneling settings

    Split tunneling bevarar din bandbredd och ökar din anslutningshastighet. Krypterad trafik är långsammare, vilket innebär att den använder mer bandbredd. Med split tunneling kan du använda pålitliga appar och platser utan VPN-skydd.

    Pris och betalningsmetoder

    ExpressVPN är definitivt en av de dyrare VPN-tjänsterna på marknaden med ett pris som är i paritet med andra konkurrenter som BolehVPN. Men man kan argumentera för att deras imponerande lista med funktioner motiverar den högre prislappen.

    Du kan alltid använda deras 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti och få en bekymmersfri provperiod av ExpressVPN. Det ger dig massor av tid att testa programmet kostnadsfritt och se om det funkar för dig.

    ExpressVPN erbjuder tre olika prenumerationsplaner:

    Priserna som vi listar här är de priser vi har hittat under vår recension, men dessa kan ändras beroende på säsongsrabatter eller region.

    ExpressVPN accepterar följande betalningsmetoder:

    • Kreditkort (VISA, MasterCard, American Express, Discover Card, JCB, Diners Club International)
    • PayPal
    • Bitcoin
    • Många andra regionala betalningsmetoder (WebMoney, Klarna, iDeal, UnionPay, Sofort, Giropay och mer)

    Observera att din prenumeration förnyas automatiskt som standard. Du kan inaktivera förnyelsen från fliken ”Manage Subscription Settings” i din personliga översikt.

    Screenshot of ExpressVPN, Automatic renewal settings

    Slutligen kan du få 30 dagar av ExpressVPN-prenumerationen gratis om du hänvisar en vän och de registrerar sig. Du kan hänvisa så många vänner du vill, även om de har varit ExpressVPN-kunder tidigare.

    Men om du registrerat dig via Google Play eller App Store är du inte behörig de 30 kostnadsfria dagarna eller ExpressVPN:s provperiod som de kallar den.

    Om du faktureras via PayPal kommer du få en cashback bonus till ditt PayPal-konto. Beloppet kommer motsvara en månads prenumeration baserat på din nuvarande plan.

    Kundservice

    Vad gäller ExpressVPN:s kundsupport är vi intresserade av tre saker:

    • Kvaliteten på den officiella sidans supportmaterial (FAQ, installations- och felsökningsguider, etc.)
    • Kommunikationsalternativen (livechatt, email, supportförfrågan)
    • Svarstider och supportteamets expertis

    ExpressVPN erbjuder en gedigen kunskapsbas på deras hemsida. Du kommer enkelt att kunna lösa massor av din problem genom att gå igenom deras felsökningstips och installationsguider.

    Sökfunktionen behöver de dock slipa på. Vi fick ofta resultat som inte hade något att göra med våra sökord. FAQ-sektionen känns också lite anspråkslös.

    Screenshot of ExpressVPN, On site support page

    Företaget har en 24/7 livechatt, vilket är ett enormt plus i min bok. Den här funktionen finns tillgänglig både för betalande kunder och tillfälliga besökare. Under våra tester för denna ExpressVPN-recension behövde vi bara vänta ett par sekunder innan vi fick prata med en supportmedarbetare.

    De var alltid väldigt trevliga och villiga att hjälpa, men de var inte alltid särskilt kunniga.

    Screenshot of ExpressVPN, Live Chat

    Observera att vi inte kunde få livechattrutan att fungera när vår annonsblockerare var aktiv. ExpressVPN:s livechatt tillhandahålls av en tredjepartsplattform som heter SnapEngage. De använder åtta nödvändiga cookies och man kan inte starta livechatten om man blockerar dem.

    Dessutom kan du skicka emails och supportförfrågningar till ExpressVPN. De här tjänsterna tillhandahålls av en tredjepartsplattform som heter Zendesk.


    Servernätverk – Kan ExpressVPN avblockera internet?

    Efter att du loggat in i ExpressVPN-appen kommer du att se en rad olika information, inklusive de olika tillgängliga servrarna. ExpressVPN-nätverket är bra med tusentals servrar världen över.

    De olika ExpressVPN-platserna ger dig massor av alternativ för att kringgå onlinecensur och få fri åtkomst till internet.

    ExpressVPN:s nuvarande servernätverk får 8,5/10 från vårt team. De viktigaste sakerna att bära med sig om deras servernätverk är att:

    • ExpressVPN har över 3 000 servrar i 94 länder.
    • Servrarna fungerar med flera olika streamingplattformar, inklusive Netflix.
    • Med ExpressVPN kan du använda torrents säkert och anonymt.
    • ExpressVPN:s servrar körs med TrustedServer-teknik för en riktig ”loggfri” policy och extra säkerhet.
    • ExpressVPN erbjuder inte dedikerade IP-adresser.

    Antal servrar och platser

    ExpressVPN har över 3 000 servrar i 94 länder. Tack vare det här imponerande servernätverket hittar du alltid en plats som tillfredsställer dina behov. Självklart kan du växla mellan servrar när och så ofta du vill.

    Listan med tillgängliga platser kommer man enkelt åt från programmets startskärm. När man klickar på genvägen till platser under på/av-knappen dyker en lista upp vid sidan av huvudfönstret.

    Screenshot of ExpressVPN, Servers and server list continents

    Här ser du platserna som du nyligen besökt för enkel åtkomst. Du kan även skapa en lista med dina favoritservrar. Slutligen väljer ”Smart Location”-verktyget den optimala servern för dig baserat på din nuvarande plats, ping och anslutningshastighet. Fliken ”All Locations” visar dig alla tillgängliga servrar grupperade efter kontinenter.

    ExpressVPN erbjuder servrar i följande länder:

    • Amerika: Argentina, Bahamas, Bolivia, Brasilien, Kanada, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Mexico, Panama, Peru, USA, Uruguay och Venezuela.
    • Europa: Albanien, Andorra, Armenien, Österrike, Vitryssland, Belgien, Bosnien & Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Irland, Isle of Man, Italien, Jersey, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Moldavien, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Turkiet, Ukraina och Storbritannien.
    • Asien och Stillahavsområdet: Australien, Bangladesh, Bhutan, Brunei Darussalam, Kambodja, HongKong, Indien, Indonesien, Japan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Laos, Macau, Malaysia, Mongoliet, Myanmar, Nepal, Nya Zeeland, Pakistan, Filippinerna, Singapore, Sydkorea, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, Uzbekistan och Vietnam.
    • Mellanöstern och Afrika: Algeriet (virtuellt via Nederländerna), Egypten, Israel, Kenya och Sydafrika.

    Observera att cirka 3% av ExpressVPN:s nätverk består av så kallade ”virtuella servrar”. Det betyder att den tilldelade IP-adressen matchar det land du har valt, medan servern fysiskt är belägen någon annanstans (vanligtvis i ett närliggande land, men inte alltid).

    Om du till exempel ansluter till Slovenien kommer din trafik att dirigeras igenom en server i Nederländerna där den tilldelas en slovensk IP-adress. Din trafik kommer fortfarande att visas som om den kommer från Slovenien utan att den är ansluten till en fysisk server i det landet.

    ExpressVPN använder virtuella alternativ för länder där det kan vara utmanande att hitta högkvalitativa servrar. På så sätt kan tjänsten ansluta till dessa länder utan att offra hastigheten och säkerheten. En komplett lista över ExpressVPN:s virtuella servrar finns tillgänglig på deras hemsida.

    ExpressVPN och streaming (Netflix, Disney Plus, Hulu, BBC iPlayer)

    Trots att de endast erbjuder delade IP-adresser så besitter ExpressVPN en enorm avblockerande förmåga. Deras användning av obfuskering tillsammans med tusentals IP-adresser är definitivt en av huvudorsakerna till det. ExpressVPN funkar perfekt med amerikanska Netflix, samt många andra regionala versioner. Tjänsten finns faktiskt på vår lista över bästa VPN för Netflix av en anledning.

    Här är en komplett översikt av ExpressVPN:s geo-avblockerande funktion på streamingtjänster:

    PlattformKan ExpressVPN avblockera det?
    Netflix
    Disney Plus
    Hulu
    BBC iPlayer

    Allt eftersom Netflix stramar åt sin VPN-blockering blir listan över VPN-leverantörer som kan låsa upp tjänsten tunnare för varje dag. ExpressVPN är definitivt en av VPN-tjänsterna som inte har gett upp kampen.

    Vi lyckades streama massor av Netflix-program och filmer utan något lagg eller jobbiga proxyfel. Som en bonus funkar ExpressVPN även med andra populära plattformar, inklusive Hulu, BBC iPlayer och Disney+.

    ExpressVPN och torrents

    Om du inte kan starta din dag utan att köra igång uTorrent, så är ExpressVPN rätt tjänst för dig. Den låter dig syssla med anonym P2P-fildelning på alla deras servrar utan någon hastighetsbegränsning. Se bara till att din kill switch är aktiv eftersom det aldrig är kul att läcka ut sitt IP mitt i en nedladdning på grund av en förlorad anslutning.

    Som alltid behöver vi understryka att vi inte rekommenderar eller står bakom olaglig torrentanvändning. Att ladda ner upphovsrättsskyddat innehåll kan orsaka allvarliga rättsliga konsekvenser. I en del länder kan det till och med leda till fängelse.

    TrustedServer-teknik

    Traditionella VPN-servrar förlitar sig ofta på hårddiskar som lagrar data tills den raderas och skrivs om. Det för med sig risken att hackare stjäl känslig information. ExpressVPN har löst det här problemet genom att lansera deras ”TrustedServer”-teknik.

    Screenshot of ExpressVPN, Trusted Server website

    Istället för att använda hårddiskar körs deras servrar helt på ett flyktigt minne (eller RAM). All information på alla servrar raderas i det ögonblick som de stängs av. Det stoppar både data och potentiella inkräktare från att sparas på maskinen.

    Det här RAM-baserade tillvägagångssättet säkerställer även att alla servrar körs på den allra senaste programvaran. Det innebär att varenda ExpressVPN-server kör exakt samma kod, och den här jämnheten gör att nätverket blir mycket enklare att hantera och minskar risken till sårbarheter och felkonfiguration.

    TrustedServer-tekniken har granskats av PwC och ExpressVPN har delat ut en 1 miljon kronor stor belöning genom ExpressVPN:s bug bounty program specifikt för att upptäcka säkerhetsproblem inom TrustedServer.

    Dedikerad IP-adress

    Dedikerade IP-adresser är kopplade till ditt konto, så ingen annan kan använda dem. Ditt IP förblir samma varenda gång du ansluter. Tyvärr erbjuder inte ExpressVPN dedikerade IP:s (eller statiska IP:s för den delen).

    Företaget valde att erbjuda delade dynamiska IP-adresser. Det betyder att du får ett annan IP-adress varje gång du ansluter till en server. Det kan till och med vara adressen du anslöt till tidigare, beroende på tillgängligheten. ”Delad” står för att du delar ditt IP med hundratals eller tusentals aktiva användare.

    Delade IP:s passar utmärkt för torrentanvändning eftersom din P2P-trafik kan döljas bland andra användare med samma adress. Av den anledningen får du en starkare integritet. Med det sagt så är det överraskande att en gigant som ExpressVPN inte erbjuder dedikerade IP-adresser (inte ens till en extra avgift).


    Vår erfarenhet av ExpressVPN

    Det är inte konstigt att ExpressVPN har hållit sig kvar på toppen av vår lista över bästa VPN. ExpressVPN presterar bra inom alla viktiga aspekter av en VPN-tjänst. De erbjuder bra hastigheter och stabila anslutningar. Oavsett om du bara surfar på webben eller spelar intensivt kommer ExpressVPN att kryptera din data utan att du har några problem med fördröjning eller laddning.

    ExpressVPN erbjuder bästa möjliga kryptering. Du behöver inte bekymra dig över din anonymitet tack vare deras gedigna loggfria policy och RAM-baserade servrar. Dessutom stärker en kill switch din integritet genom att hindra din data från att läcka. Företaget har haft en något oroande utveckling på sistone, men just nu har vi inget bevis för att det har en negativ inverkan.

    ExpressVPN är en nybörjarvänlig tjänst med simpla appar och smidiga installationer. Deras hemsida och programvara är intuitiva och använder inte några krypteringsalternativ. Det gör att tjänsten är tillgänglig för alla – från vanliga surfare till streamers och teknikkunniga gamers. Hemsidans FAQ-sektion behöver dock finslipas. Livesupporten kan också behöva förbättra sin tekniska problemlösningskunskap.

    Med allt det här i åtanke känns ExpressVPN:s prislapp fortfarande lite hög, särskilt för längre prenumerationer. Kvaliteten finns definitivt, men vi tycker att en likvärdig tjänst kan hittas för mindre pengar. Det förblir ändå en av våra bästa VPN-tjänster här hos VPNOverview och vi kan ärligt rekommendera den såvida din internethastighet inte är extremt låg.


    ExpressVPN i jämförelse

    När du väljer mellan två VPN-leverantörer är det viktigt att utvärdera deras styrkor och svagheter. ExpressVPN kan definitivt ge alla konkurrenter en god match.

    Ta en titt på våra artiklar nedan för att se hur ExpressVPN står sig mot VPN-tjänster som CyberGhost, Surfshark och NordVPN:

    ExpressVPN-recension: Vanliga frågor

    Har du en snabb fråga om ExpressVPN? Vi har nedan besvarat på några av de vanligaste frågorna om ExpressVPN. Klicka bara på en fråga för att se svaret.

    Är ExpressVPN säker?

    Ja! ExpressVPN säkrar din onlinetrafik med AES-256 bits kryptering och de säkraste VPN-protokollen. ExpressVPN kan inte heller logga någon information på grund av deras TrustedServer-teknik. Allt raderas omedelbart, så ingen kan se vad du gör online.

    Med andra ord går det att att lita på ExpressVPN:s loggfria policy. Vill du veta mer? Läs hela vår ExpressVPN-recension.

    Fungerar ExpressVPN med (amerikanska) Netflix?

    Ja, du kan titta på Netflix med ExpressVPN och nå Netflix-erbjudanden från till exempel USA. ExpressVPN har gott om supersnabba servrar över hela världen, vilket gör det enkelt att strömma Netflix-innehåll var du än är.

    Kan jag anonymt ladda ner torrenter via ExpressVPN?

    Du kan enkelt ladda ner torrent med ExpressVPN. På grund av den otroliga hastigheten på sina servrar, kommer detta dessutom att gå mycket snabbt. När du använder ExpressVPN kan du även glädjas av att skyddas av ExpressVPN medan du laddar ner, vilket försäkrar att du kommer vara nästan helt anonym.

    Erbjuder ExpressVPN dedikerade IP-adresser?

    ExpressVPN erbjuder inte dedikerade IP-adresser. Många använder en dedikerad IP för att titta på Netflix med sin VPN. Med ExpressVPN behöver du inte en dedikerad IP-adress för att göra detta.

    Om du vill ha en dedikerad IP-adress för att undvika captchas och andra former av extra verifiering så kan du leta efter en VPN som erbjuder dedikerade IP-adresser, som till exempel NordVPN.

    Hur mycket kostar ett abonnemang hos ExpressVPN?

    ExpressVPN är lite dyrare än de flesta andra VPN-leverantörer. Men så får du också det bästa när det gäller kvalitet. Ett ExpressVPN-abonnemang kostar 6,67 amerikanska dollar per månad.


    Personliga åsikter från våra experter

    “Användarvänlig VPN, med snabba servrar och bra kundsupport. Nedladdning av torrenter och stöd för amerikanska Netflix!”
    8.9
    Lämna en kommentar