Person under the blanket with smartphone, alert icon and dark web icon on a light background
Klikk her for et sammendrag av denne artikkelen
De 10 mest beryktede sakene på det mørke nettet

For denne artikkelen så vi på 10 av de mest beryktede, sjokkerende eller på annen måte bemerkelsesverdige hendelsene på det mørke nettet. Som sådan, etter omfattende undersøkelser, presenterer vi følgende liste over de 10 mest beryktede dark web-sakene:

  1. No Love Deep Web: et tidligere alternativt realityspill i form av en dyp nettskattejakt for å promotere et hiphop-album med samme navn.
  2. Unngå ut pressing: Et stort datainnbrudd som kompromitterte personopplysningene til 10 millioner Evite-brukere (et sosial planleggingsnettsted) i 2019.
  3. Fremveksten og fallet til Silkeveien: Silk Road, som ble stengt i 2013, var en uhyggelig markedsplass på det mørke nettet hvor kunder kunne kjøpe alt fra våpen, til narkotika til andre ulovlige gjenstander og innhold.
  4. Populariteten til Steakandcheese: et nettsted som viser veldig grafisk voldelige og grufulle videoer.
  5. The Hidden Wiki og dens kartlegging av det mørke nettet: The Hidden Wiki (grunnlagt i 2007) var det første nettstedet som med suksess begynte å organisere og samle populære mørke nettlenker, en virkelig milepæl for det mørke nettet.
  6. Den voldsomme saken om Peter Scully: Peter Scully soner en livstidsdom fordi han ble funnet skyldig i tortur, drap og seksuelle overgrep mot mindreårige, som han spilte inn og delte på det mørke nettet.
  7. Hieu Ming’s fangst: Hieu Ming brukte det mørke nettet til å begå ulike tilfeller av identitetstyveri og forskjellige typer svindel, som han ble pågrepet og dømt til 6 års fengsel for i 2013.
  8. Hitmen svindelene: Det er et stort antall leiemordertjenester å finne på det mørke nettet. Mange av disse har blitt bevist å være falske, heldigvis.
  9. Julian Assange og hans pågående fengsling: Julian Assange er grunnleggeren av varslingsplattformen Wikileaks. Han har funnet seg selv i en form for lovlige steinbrudd fra 2010 og utover.
  10. Edward Snowden: Edward Snowden er uten tvil en av de, om ikke den mest beryktede varsleren noensinne. Den tidligere CIA- og NSA-ansatte avslørte mye klassifisert informasjon om befolkningsovervåking.

Les hele artikkelen vår nedenfor for omfattende informasjon om alle disse beryktede mørke nettsakene.

Submarine with fishes and bubbles around

Det mørke nettet er et fascinerende sted. Det kan være farlig til tider, ja, men det er et fascinerende sted likevel. Den har alt fra svarte markeder til lyssky chatterom og til og med den rare sjakkplattformen.

I denne artikkelen vil vi dykke ned i det mørke nettet og snakke om de 10 mest beryktede tilfellene og hendelsene den har sett. Mens vi lover noen morsomme og interessante historier, husk: dette er det mørke nettet, så vi vil uunngåelig berøre mer sensitive emner. Leserens skjønn anbefales.

Hva er det mørke nettet?

Det mørke nettet er en uregulert del av internett. Vi snakker om nettsider og domener som ikke kan nås med en vanlig nettleser, og som aldri blir indeksert av Google. De fleste brukere bruker den spesielle Tor-nettleseren for å få tilgang til det mørke nettet. I utgangspunktet er det en litt skjult del av internett. Nedenfor ser du en oversikt over hva slags nettsteder du kan finne på de ulike typene nett:

Types of Web Infographic, Iceberg in the sea

Hvis du er ny på begrepet mørkt nett, anbefaler vi å lese artikkelen vår om det mørke nettet eller noen av bøkene på listen vår over de beste bøkene om det mørke nettet. Den vil fortelle deg alt du trenger å vite, for eksempel:

Og massevis av andre ting. For denne artikkelen antar vi imidlertid at du vet en ting eller to om det mørke nettet, så vi kommer rett inn på de 10 mest beryktede sakene på det mørke nettet.

10 beryktede saker på det mørke nettet

Tor Logo

Det mørke nettet blir ofte sett på som et…vel, et mørkt sted, med mange ulovlige og grufulle aktiviteter som finner sted. Det er imidlertid ikke den eneste typen ting som finner sted på det mørke nettet. Tross alt inkluderer Tors nettverk av nettsteder plattformer for varslerstøtte, åpne diskusjonsfora og til og med noen morsomme nettsteder.

Ikke desto mindre er de beryktede røde rommene og snusfilmene veldig ekte, selv om det er falske som går rundt. Det er noen virkelig mørke aktiviteter som foregår på det mørke nettet. Betrakt dette som en utløseradvarsel – denne listen inkluderer noen grufulle hendelser, så vi foreslår at du hopper over nummer 4, 6 og 8 hvis du er svak til hjertet eller lider av noen form for angst eller stresslidelse.

1. No Love Deep Web

Smartphone with Location Marker Icon

Tilbake i august 2012 kunne besøkende på det mørke nettet finne ledetråder spredt på nettverket som førte dem gjennom et fascinerende alternativ virkelighetsspill. På samme måte som Cicada 3031s 4chan-spill, ledet ledetrådene vanlige brukere gjennom en rekke smarte ledetråder satt opp som en skattejakt.

Spillet brukte mange krypteringsmidler for å skjule hintene, inkludert det berømte Cæsar-chifferet, QR-koder, morsekode og mange andre lignende krypteringsmetoder. Alle ledetrådene ble spredt rundt på mørke nettsider, og en deltaker forteller om opplevelsen som ganske spennende:

“Jeg var en del av No Love Deep Web Alternate Reality Game, hvor vi måtte gjøre en dyp nettfangst som kulminerte med at jeg kjørte til New York for å svare på en betalt telefon klokken 03:00. Det var kult.“

Hva var det som skjedde? Vel, det var ikke et hemmelig myndighetsorgan som rekrutterte nye medlemmer, og det var ikke en bragd av en gruppe nettkriminelle. Spillet ble i stedet skapt av den eksperimentelle hiphop-gruppen Death Grips for å promotere deres nye album, No Love Deep Web.

2. Unngå ut pressing

Evite Logo

Vi er ved den andre oppføringen på listen vår, og vi diskuterer allerede ulovlige aktiviteter som foregår på det mørke nettet. I 2019 opplevde Evite, en vellykket sosial planleggingstjeneste, et massivt sikkerhetsbrudd som kompromitterte den personlige informasjonen (hjemmeadresser, passord og brukernes IP-adresser) til mer enn 10 millioner Evite-brukere.

Evite er en stor plattform, så sikkerheten og personvernet til medlemmene er viktig for dem. Å sette personvernet til de nevnte 10 millioner kundene i fare, høres ikke ut som noe noen vil ha (bortsett fra de som ønsker å utnytte sikkerhetsbruddet).

Som det viser seg, ga ikke hackeren som satte i gang bruddet, Gnosticplayers, noen informasjon til offentligheten. Han kontaktet heller Evite og ba om 1900 dollar i Bitcoin. Det er et relativt lite beløp, siden datainnbrudd av denne størrelsen kan koste bedrifter millioner av dollar i oppgjør.

Evite betalte ikke, og hackeren begynte faktisk å selge folks informasjon på det mørke nettet i en kort periode sommeren 2019. Markedet han solgte det på ble deretter stengt. Vi har ikke hørt om noen utvikling i denne historien siden. Uansett hvordan denne historien endte, er stjeling og salg av personlige data på det mørke nettet alltid fryktelig for alle involverte ofre, som plattformer som Genesis Market viser. Dette vil imidlertid være den eneste datatyverierelaterte oppføringen på listen vår, siden vi kommer inn på mer… «politishow»-ting nå.

3. Fremveksten og fallet til Silkeveien

Silk Road Logo

Silk Road skal ha tilrettelagt for salg av narkotika for 1,2 milliarder dollar gjennom hele dens eksistens. I sin storhetstid samlet den inn Ross Ulbricht, dens skaper, 3,6 millioner dollar.

Plattformen var et bokstavelig talt mørkt marked, med «kjøpmenn» som tilbød produktene sine akkurat som de ville gjort på eBay eller Amazon. Brukere av dette mørke nettmarkedet var alltid noen få klikk og Bitcoins unna våpen, narkotika eller andre ulovlige produkter og ulovlig innhold.

Men regjeringen var ikke ledig. I 2013 ble Ross pågrepet og dømt til livsvarig fengsel for operasjonen. Imidlertid er lignende plattformer kalt Agora eller Silk Road 2.0 fortsatt rundt det mørke nettet, og fortsetter sin virksomhet til i dag.

4. Populariteten til Steakandcheese

Og nå kommer vi til de mer grufulle delene av det mørke nettet. Steakandcheese eller Rotten er nettsteder der brukere kan se veldig grafiske voldelige og grufulle videoer. Bare det faktum at disse plattformene fortsatt (rapportert) er oppe og går, og øker i popularitet viser en mørkere side av denne delen av internett.

Og det står for å vise hva slags ting du er nødt til å møte på det mørke nettet hvis du ikke fortsetter med forsiktighet. En god tommelfingerregel er å aldri klikke på en lenke med mindre du vet hvor den fører.

Det overraskende med Steakandcheese er imidlertid at det faktisk var et nettsted indeksert av Google i lang tid. Tilbake på slutten av 2000-tallet kunne folk faktisk få tilgang til nettsteder som inneholdt blodige videoer på overflatenettet. Heldigvis er Steakandcheese ikke lenger tilgjengelig via Google.

5. The Hidden Wiki og dens kartlegging av det mørke nettet

Navigering på det mørke nettet er ikke like enkelt som å surfe på vanlig internett. Det er ingen søkemotor for å indeksere alle nettadressene der ute, og hvis du leter etter noe mindre populært, må du vanligvis få en kobling fra noen.

The Hidden Wiki Logo

Dette var sant for all navigasjon på det mørke nettet, i hvert fall før The Hidden Wiki dukket opp.

Den skjulte wikien er en samling av populære nettsteder på det mørke nettet, og det forbedret navigasjonen på det mørke nettet betraktelig. Siden denne delen av internett også brukes til å hjelpe varslere med å søke hjelp og gi gratis informasjon til undertrykte mennesker, markerte denne begivenheten et viktig skritt fremover for det mørke nettet.

Nettstedet ble først publisert tilbake i 2007, men det ble først kjent på begynnelsen av 2010-tallet, da flere begynte å få tilgang til det mørke nettet. Hvis dette høres interessant ut, kan du lese artikkelen vår om mørke nettsider verdt å besøke.

6. Den voldsomme saken om Peter Scully

Peter Scully er en skremmende karakter og historien hans kommer garantert til å sende noen frysninger nedover ryggen din. Peter er en australier som for tiden soner en livstidsdom på Filippinene etter å ha blitt dømt for menneskehandel og voldtekt ved seksuelle overgrep mot mindreårige. Han er også tiltalt for spredning av barnepornografi, tortur og drap. Han gjorde alle de nevnte tingene, spilte inn disse handlingene og lastet opp disse opptakene på det mørke nettet.

Det Peter gjorde er forferdelig, og vi var nølende med å inkludere ham på denne listen. Det han gjorde er imidlertid en av de mest beryktede sakene på det mørke nettet, og som sådan måtte vi inkludere det på listen vår. Den har også en litt betryggende slutt. Mens det han gjorde forblir en grusomhet, ble Peter Scully pågrepet og han skulle ikke lenger være en trussel mot noen.

7. Hieu Ming Ngos fangst

Hieu Ming Ngo er en internasjonal kriminell som orkestrerte massive identitetstyverier, ledningssvindel og enhetssvindel over det mørke nettet. Han tjente nesten 2 millioner dollar på disse bestrebelsene tilbake i 2012, men US Secret Service fanget ham.

I 2013 ble han lurt til å komme til USA for en forretningsavtale som lovet enorme mengder personlige og økonomiske data for ham å selge på det mørke nettet. Dessverre for ham var det ingen lukrativ virksomhet i USA, siden «partneren» som ventet i USA faktisk var en undercover-agent som pågrep ham.

Han tilbrakte seks år i fengsel og ble løslatt i slutten av 2019. I følge Wikipedia, jobber han for tiden som teknisk ekspert ved Vietnams nasjonale cybersikkerhetssenter (NCSC).

8. Hitmen svindelene

Det mørke nettet er beryktet for å ha tonnevis av leiemordere. Med tanke på det mørke nettets image, kjøpte mange mennesker inn ideen om at de faktisk kunne få noen drept ved å betale store mengder penger i Bitcoin til noen på det mørke nettet.

Det er mange historier som går rundt reddit om folk som «blir kvitt problemene sine» med leiemordere ansatt på det mørke nettet, og hvis du går inn på det mørke nettet selv kan du finne en (falsk, men utgir seg for å være ekte) leiemorder tjeneste med litt forskning.

Det er til og med en reddit-historie om en person som antagelig hyrte en leiemorder på seg selv for å ha det gøy. Historien er fengslende, det skal vi gi ham. Likevel vil det for mange ikke komme som en overraskelse at disse leiemordertjenestene, generelt (og heldigvis), ikke er særlig legitime.

Og hvis du trengte bekreftelse på at alt om dette virker litt skissert, New York Times undersøkte denne interessante nisjen på det mørke nettet og fant ut at det hele var en svindel. «Leiemorderne» tjenestene ville ta pengene, og så spøkte de kjøperne.

9. Julian Assange og hans pågående fengsling

Wikileaks er en kjent nettplattform der hemmeligstemplede dokumenter og statshemmeligheter publiseres med jevne mellomrom. Selve plattformen er ikke på det mørke nettet; den er faktisk tilgjengelig for alle å se her på overflatenettet. Gjennom sine 14 år med aktivitet publiserte Wikileaks hemmelig informasjon knyttet til Irak-krigen, presidentvalget i 2016 i USA og tusenvis av sider med konfidensiell kommunikasjon mellom amerikanske diplomater.

Men Wikileaks sender og mottar denne klassifiserte informasjonen over det mørke nettet. Blant plattformene de bruker for å kommunisere sikkert er SecureDrop, et nettsted administrert av Freedom of The Press Foundation.

Som du kan gjette, tok den amerikanske regjeringen ikke vennlig mot at hemmelighetene deres ble avslørt for offentligheten. Tilbake i 2010 fikk Julian Assange, eieren og utgiveren av Wikileaks, en internasjonal arrestordre på navnet hans for anklager om seksuelle overgrep. Han søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London, hvor han bodde til 2019.

Men i fjor hadde han et møte med ecuadorianske myndigheter, og han ble kastet ut av lokalene. Den amerikanske og svenske regjeringen la ned anklagene mot Assange samme år, men han ble deretter arrestert og fengslet i Storbritannia for brudd på kausjonsloven. Han ble kun dømt til 50 ukers fengsel. Imidlertid forbereder USA en sak for å straffeforfølge ham i henhold til spionasjeloven av 1917. Akkurat nå sitter han i fengsel og venter på rettssak.

10. Edward Snowden

Edward Snowden er en tidligere NSA- og CIA-ansatt som ble varsler i 2013. Snowden offentliggjorde mye klassifisert informasjon om befolkningsovervåking. Han flyktet raskt fra USA og var på vei til et ukjent land i Latin-Amerika da passet hans ble inndratt mens han var i Transit i Moskva. Han søkte politisk asyl hos den russiske regjeringen og har bodd der siden.

Hva Edward Snowden gjorde er fortsatt ekstremt kontroversielt den dag i dag, men hans handlinger brakte utvilsomt temaet befolkningsovervåking i spissen for borgerdialog. Snowden er et levende bevis på hva regjeringer gjør bak lukkede dører, og hvor langt de vil gå når de vil forhindre at informasjonen lekker til offentligheten. Han er også en katalysator for å fremme viktigheten av frihet og privatliv for hver enkelt. Han var i stand til å vise at, i det minste i USA, er folks privatliv ikke alltid så privat, og at myndighetene kan øse inn i det du gjør når som helst.

Han gjorde alt dette, delvis ved å bruke det mørke nettet. Tilbake i 2013 delte han dokumenter og detaljer som skisserte PRISM overvåkingsprogram over det mørke nettet, med journalister fra The Washington Post og The Guardian.

Hold deg trygg på det mørke nettet

VPN Icon covering up IP addresses

Vi håper disse 10 beryktede sakene på det mørke nettet kaster lys over hva som skjer der. Hvis disse tilfellene har gjort deg nysgjerrig nok til å få tilgang til det mørke nettet, vil vi ikke holde deg fra å besøke det. Det er en interessant opplevelse, og det er ingenting ulovlig ved å bare besøke det.

Vi vil imidlertid råde deg til å være forsiktig og ta noen sikkerhetstiltak før du laster ned Tor-nettleseren og dykker ut i det ukjente. I tillegg til å ikke dele personlig informasjon med noen og ikke klikke på tilfeldige lenker uten å vite hvor de fører, er det andre ting du kan gjøre for å holde deg trygg der ute.

Først må du kontrollere at du har god anti skadelig programvare og antivirus programvare installert. Det er ekstremt viktig å beskytte deg selv i tilfelle du havner på feil nettside.

For det andre, sørg for at du bruker et VPN (Virtual Private Network) for å skjule IP adresse. En VPN vil kryptere trafikken din og få det til å virke som om du surfer ut fra et helt annet sted. Vi anbefaler at du velger ExpressVPN, siden det er en pålitelig og veldig sikker VPN.

ExpressVPN
Vårt valg
Avtale 3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
NOK 6,67
8,9
  • Super rask og enkel VPN
  • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
  • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

Og sist, men ikke minst, er det viktig å bruke sunn fornuft når du surfer eller deler ting på nettet, spesielt på det mørke nettet. Så vær forsiktig der ute!

Ta en titt på artikkelen vår om mørke nettfakta og myter for litt fascinerende informasjon om denne ikke indekserte delen av Internett.

Vanlige spørsmål – Det mørke nettet

Vi har mange artikler om det mørke nettet og dets forviklinger. Her er noen av de vanligste spørsmålene vi får om dette emnet:

Er det mørke nettet ulovlig?

Å få tilgang til det mørke nettet er ikke ulovlig i seg selv, men det er sant at det foregår mange ulovlige aktiviteter der. Derfor anbefaler vi at du kun surfer på det mørke nettet med de riktige sikkerhetstiltakene på plass. Les mer om dette i vår artikkel om hvordan du kommer deg inn på det mørke nettet.

Kan du virkelig ansette leiemordere på det mørke nettet?

Nei, så vidt forskning viser, kan leiemordere ikke leies over det mørke nettet. Selv om det er mange nettsteder som annonserer for slike tjenester, har alle vist seg å være svindel. Du kan lese mer om dette i vår artikkel om de 10 mest beryktede sakene på det mørke nettet.

Hvordan holder jeg meg trygg på det mørke nettet?

For det første er et antivirus antivirus et must. I motsetning til å surfe på vanlig internett, kan navigering på det mørke nettet faktisk føre til at datamaskinen din får noe ekkel skadelig programvare. For det andre, sørg for at du bruker den beste VPN-en for å skjule IP-adressen din og forbli anonym på det mørke nettet.

Legg igjen en kommentar